Inboedelwaarde

2 juli 2013

Inboedelwaarde
Als nieuwe huizenbezitter kan het zijn dat je voor meer waarde in je huis staan hebt dan in je in eerste instantie zult denken. Maar het kan ook zijn dat je meer premie voor je inboedelverzekering betaalt dan de totale waarde van de bezittingen. In dat geval is er sprake van oververzekering. Maar hoe komt er nu precies een juiste dekking tot stand, zonder te veel of te weinig premie te betalen?

Waardemeter
Om dat probleem op te lossen, bieden verschillende inboedelverzekeraars de inboedelwaardemeter aan. Middels de inboedelwaardemeter kun je opgeven welke spullen je in huis staan hebt.

Aan de hand van de dagwaarde van deze bezittingen wordt een totaalbedrag berekend. Dit totaalbedrag kun je opgeven als waarde bij de inboedelverzekeraar. Toch geeft de inboedelwaarde slechts een indicatie van de totale waarde.

Twijfel
Als je twijfelt of je wel voldoende verzekerd bent tegen schade aan de inboedel, door bijvoorbeeld brand, schade of inbraak, kun je het beste contact opnemen met je inboedelverzekeraar of tussenpersoon. Zij kunnen dan de inboedel op waarde beoordelen middels een taxatie. Zo weet je altijd of je wel of niet voldoende verzekerd bent.

Nieuwwaarde of dagwaarde?
Het is goed om te weten dat alle inboedel onderhevig is aan afschrijving. Vergelijk het maar met het verkopen van een fiets: de fiets die je 10 jaar geleden voor 700 euro hebt aangeschaft, kun je niet nu meer voor dezelfde prijs verkopen.

Sommige verzekeraars bieden voor een langere periode dekking op de nieuwwaarde. In dat geval krijg je bij schade het volledige aanschafbedrag terug. De lengte van deze periode verschilt per verzekeraar.

Daarna komt de dagwaarde tot stand: de waarde van een bepaald object na waardevermindering (ook wel afschrijving genoemd). Vaak komt een onafhankelijke taxateur dit beoordelen.

Vergelijken
Inboedelverzekeringen vergelijken is de juiste manier om erachter te komen hoe lang een inboedelverzekeraar werkt met de nieuwwaarde of de dagwaarde.

Geen reacties