Beveiliging

2 juli 2013

BEVEILIGEN VAN JE HUIS

inbraak
Door het goed beveiligen van je huis kun je de kans op inbraken tot 90 procent laten afnemen. De meeste inbraken vinden plaats aan de achterzijde van de woning. Hier kan de inbreker vaak ongestoord zijn gang gaan. De deuren van de meeste woningen zijn vaak wel goed beveiligd, maar de ramen worden vaak vergeten.

RAMEN

De meeste uitzetramen zijn voorzien van standaard raamboompjes. De inbreker boort gewoon één of meerdere gaatjes onder het raamboompje en met een schroevendraaier kan hij dan het raam zonder problemen open duwen. Daarom kun je dit soort raamboompje beter vervangen door raamboompjes met een slot erop. De inbreker kan zoveel gaatjes boren als hij wil, maar hij krijgt dan het raam niet meer open.

BOVENLICHT

BarierestangDe meeste mensen denken dat een inbreker niet door een bovenlicht komt, maar als het raampje groter is dan 15 bij 30 centimeter heeft hij ook daarmee geen enkele moeite. Dit probleem kun je simpel oplossen met een oplegslot. Toch is dit niet altijd voldoende, want vaak wordt bovenlicht gebruikt voor ventilatie en vergeten dicht te doen. Daarom is er nog een andere mogelijkheid: de barrièrestang.

 

Benodigdheden:

  • roestvrijstalen stang
  • speedboor
  • accuschroefboor
  • hamer
  • ijzerzaag
  • gereeedschapskoffer

Controleer of de busjes in het kozijn passen. Houd rekening met circa 10 millimeter extra ruimte aan weerszijden.
Bepaal de montagehoogte van de barrièrestang met behulp van de montagevork. Indien je raamuitzetter hoger is dan 15 centimeter kun je deze aftekenhoogte niet gebruiken (Je dient dan zelf de aftekenhoogte te bepalen). Zorg ervoor dat de boorgaten recht tegenover elkaar liggen. Controleer of het raam nog open kan.

Neem een speedboor 20 millimeter en boor hiermee aan weerszijden van het kozijn een gat. Dit gat precies 44 millimeter diep boren. Gebruik de montagevork om de juiste diepte te meten.

Meet de dagmaat van het kozijn. Tel hierbij precies 38 millimeter op en kort de stang exact in op die maat (gebruik hiervoor een zaag geschikt voor RVS). Het is belangrijk de stang precies op de juiste lengte in te korten omdat anders de busjes niet vergrendelen.
Schuif de busjes over de stang met de flensrand naar binnen gericht. Hierbij kun je bij een busje de vergrendeling opheffen door de lip op te tillen met bijvoorbeeld je pink. Plaats de RVS stang eerst links en dan rechts in de boorgaten.

Schuif nu de beide busjes in de voorgeboorde gaten. Gebruik de montagevork om de busjes gelijkmatig en geheel in het kozijn te tikken.
De busjes vergrendelen automatisch. Hiervoor dien je de stang eventueel heen en weer te schuiven. De barrièrestang is nu veilig opgesloten.

DEUR

Als je een deur op gaat hangen heb je een sluitkant, waar het slot zit en een hangkant, waar de scharnieren zitten. Als je bij een naar buitendraaiende deur gewone scharnieren zou gebruiken, dan trekt een inbreker gewoon de pennen eruit en kan de deur open maken. Je hebt dan niks aan de goede sloten aan de andere kant van de deur. Om dit te voorkomen kun je scharnieren gebruiken die voorzien zijn van dievenpennen. Aan de sluitkant van de deur kun je het beste een zwaar veiligheidsslot zetten, dat voorzien is van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Voor het slot is de sluitkom, een metalen kom in het kozijn waar de dag- en nachtsloot invalt, heel belangrijk. Oude sloten hebben vaak alleen een sluitplaat en dan kun je heel gemakkelijk met een koevoet via het hout achter de schoot komen en op die manier de deur openbreken. Met een sluitkom wordt dit onmogelijk, maar let erop dat je die dan wel goed vastzet.

Slot

Bij een naar binnen draaiende deur kun je ook een oplegslot leggen. Dit is een slot dat op de deur of raam wordt gemonteerd. Het kan worden vergrendeld met een sleutel of drukknop. Om dit goed te beveiligen kun je het beste een bijzetslot plaatsen; een slot dat wordt geplaatst in aanvulling op bestaande sloten of sluitingen. Deze plaats je op kniehoogte op de deur. Dat is ongeveer tussen de 40 en 50 centimeter vanaf de onderkant.

VEILIGHEIDSBESLAG

Zelfs de beste sloten zijn kwetsbaar zonder veiligheidsbeslag, een metalen plaat rondom de cilinder. Bij de aanschaf van veiligheidsbeslag moet je goed letten op de afstand tussen de deurkruk en de cilinder. Je hebt namelijk twee verschillende maten, 55 millimeter en 72 millimeter.

Waarom is veiligheidsbeslag belangrijk? De cilinder is het zwakste punt van het slot. Als de cilinder buiten de deur zou steken kan de inbreker hem vastpakken met een tang en kapot breken, waarna hij zo binnen is. Door het veiligheidsbeslag kan hij onmogelijk de cilinder vastpakken. Bovendien kan hij het beslag er ook niet af draaien, want de schroeven zitten aan de binnenkant.

ANTI-INBRAAKSTRIP

Om het geheel af te maken kun je een anti-inbraakstrip plaatsen. Deze geharde stalen strip bestaat uit twee delen, een voor het kozijn en een voor op de deur. De strip dekt de kier tussen deur en kozijn af, waardoor de deur minder makkelijk geforceerd kan worden. Zet de strip eerst vast met gewone schroeven en als hij goed vast zit, kun je hem vastzetten met één-toerschroeven. Die kun je er wel in- maar niet meer uitdraaien. Een goed geplaatste anti-inbraakstrip voorkomt ook dat de dagschoot (het beweegbare gedeelte van het slot) kan worden opengemaakt, door bijvoorbeeld een creditcard tussen deur en kozijn te steken.

Het gebruik van verlichting en lampenkappen in huis kan voor iedere dief de indruk wekken dat iemand thuis is. Op die manier kun je ook voorkomen dat mensen een poging tot inbraak doen.

Als je het huis goed beveiligt en je voldoet aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen dan neemt niet alleen de kans op inbraak af, je kunt ook korting krijgen op je inboedel verzekering.

VERLICHTING

Zorg dat uw huis is verlicht op momenten dat u (langdurig) de deur uit gaat. Het kan zeker helpen om een wandlampje, een handige vloerlamp of plafondlamp aan te houden. Dan lijkt het net alsof er iemand thuis is. Inbrekers slaan tenslotte eerder toe wanneer ze het vermoeden hebben dat er niemand thuis is.

Geen reacties